تاثیر موسیقی بر بازیابی عضلات پس از تمرین
مجله علمی ایران: بسیاری از ورزشکاران حرفهای و غیرحرفهای به صورت کلی خواستار افزایش عملکرد بدنی و همچنین انجام تمرینات شدیدتر هستند.
در همین راستا مکملهای ورزشی برای افزایش قدرت و شدت تمرینات مورد استفاده ورزشکاران قرار میگیرد و آنها را در جهت بازیابی هرچه سریعتر توان بدنیشان همراهی میکنند. با اینکه ذهن، مهمترین عامل محدود کننده تمرینات شدید نیست ولی یکی از عوامل تاثیر گذار در انجام تمرینات ورزشی به شمار میآید.
پیش از این، تاثیر موسیقی محرک بر اجرای تمرینهای شدید و این که چه تاثیری بر بازیابی پس از تمرین دارد، هرگز مورد بررسی قرار نگرفته بود. اما پژوهشگران به تازگی با انجام بررسیها و آزمایشات جدید به نتایج جالبی رسیدهاند.
با این که ورزشکاران حرفهای اجازه گوش کردن به موسیقی را در حین مسابقه را ندارند و مهمتر از آن چنین چیزی آن هم در حین اجرای مسابقات، اصلا شدنی نیست. ولی پژوهشی که Michal Eliakim به تازگی انجام داده، رابطه بین موسیقی و سرعت بازیابی فرد پس از تمرین را به خوبی نشان میدهد.
در این پژوهش ۲۰ مرد جوان و فعال، ۶ دقیقه با اوج مصرف اکسیژن مصرفی (Vo2 max) خود میدوند. میزان ضربان قلب و غلظت لاکتات (اسید لاکتیتک) خونشان در مراحل مختلف، در زمان بازیابی بعد از تمرین اندازه گیری شد. هر یک از این ۲۰ نفر دو بار مورد آزمایش قرار گرفتند؛ بار اول تمرین بدون موسیقی محرک و بار دوم تمرن با همان شدت به همراه موسیقی محرک.
اسید لاکتیک یک محصول ثانوی میباشد که توسط بافتهای بدن و علیالخصوص توسط عضلات جهت دستیابی به انرژی به وسیله متابولیزه کردن گلوکز در غیاب اکسیژن تولید میگردد. گلوکز یا از طریق جریان خون و یا از طریق فرم ذخیره شده آن در عضلات (گلیکوژن) تأمین میگردد. از این سیستم انرژیرسانی بهعنوان سیستم انرژیرسانی غیرهوازی(anaerobic) نام میبرند. اسیدلاکتیک (در مقادیر زیاد) معمولاً در طول تمرینات سخت و نفسگیر تشکیل میگردد. مقدار زیاد اسیدلاکتیک در عضلات میتواند منجر به گرفتگی عضلانی گردد.
در هر دو حالت که شامل تمرین با موسیقی محرک و تمرین بدون موسیقی محرک بود، ضربان قلب شرکت کنندگان در حین تمرین تفاوتی با یکدیگر نداشت. اما نکته قابل توجه آنجاست که موسیقی محرک بر معیارهای پس از تمرین بسیار تاثیر گذار شناخته و باعث کاهش میزان لاکتات خون در زمان بازیابی و سرعت بهبود یافتن بدن شد.
در طول انجام آزمایشات تفاوتی در ضربان قلب هردو حالت دیده نشد ولی به دلیل کاهش میزان لاکتات خون و افزایش سرعت بهبود به این نتیجه میرسیم که موسیقی محرک در حین تمرینات ورزشی، موثر و دارای پیامدهای خوبی به خصوص در بازیابی قوای بدنی و عضلات ورزشکاران دارد.